Här arbetar alla för att förändra världen
12 August 2019 - Jesper Kjellerås

Vi drack vårt kaffe på toaletten …och 24 andra berättelser från hunra års arbetsliv med maskinskriverskor, bleckslagare och hemsystrar liksom nya yrken med drönare och 3D-skrivare

– Red. Andreas Nilsson, Arbetets Museum, Norrköping

 

Cathy Xiao Chen, Värd för kontorskollektiv

“Här arbetar alla för att förändra världen”

 

Allt fler jobbar på olika former av delade kontor. Cathy driver ett kontorskollektiv som samlar människor drivna av att vilja göra samhället bättre. Med slumpmässiga möten, kreativa idéer och gemensamma sallader arbetar hon för att kontoret ska vara en både hemtrevlig och inspirerande miljö.

 

Vad är ett kontorskollektiv?

Här hyr människor från olika företag och organisationer en kontorsplats och arbetar tillsammans. Ofta kallas det för coworking. På vårt kontor erbjuder vi inte en fast plats, utan alla har flexibla skrivbord. I stället för att stå tom kan samma plats användas av olika personer under en dag. Tanken är också att det ska leda till möten med nya människor. Råkar du höra vad din granne håller på med just nu kanske det leder till ett nytt samarbete.

Vårt kollektiv som heter Impact Hub startade som ett av de första i Stockholm. Trenden med coworking har växt snabbt de senaste tio åren för att många som startar små företag inte har råd med dyra kontor och för att människor vill arbeta nära andra som sysslar med liknande saker. Det kan vara inom ett speciellt teknikområde eller att alla delar samma värderingar. På vårt kontor arbetar alla för att förändra världen mot ett mer hållbart samhälle, även om det är på väldigt olika sätt. Några stöttar koopertiva verksamheter eller arbetar med komsumentskydd, andra driver medlemsbank, marknardsför vegetariska livsmedel eller gör digitala böcker för barn i flyktingläger. Totalt är vi ett fyrtiotal personer som sitter här regelbundet, den äldsta är över 70 år och den yngsta är 21.

 

Vad gör du som ansvarig för ert kontor?

Jag försöker skapa en familjär känsla så att kontoret känns som ett andra hem. Det ska vara en välkomnande plats, ren och professionell. Ingen arbetsdag är den andra lik. Mina uppgifter kan vara att ta emot utländska investerare som är nyfikna på hur vi arbetar med innovation eller studenter som vill bli sociala entreprenörer. Jag sköter också inköp och postärenden, hanterar sociala medier om kontoret och är värd för arrangemang på kvällarna. Eller städar golvet extra om det behövs.

Jag brukar snabbt bli uttråkad på arbetsplatser, men här finns det så många möjligheter att lära mig nya saker och bli inspirerad av andra. Intressant nog sa jag när jag var yngre att jag aldrig skulle jobba på ett kontor, och nu jag står jag här och är ansvarig för ett…

En viktig uppgift är att intervjua dem som ansöker om att bli medlemmar, eftersom vi vill få personer som delar vår vilja att skapa en bättre värld. Flera medlemmar har också börjat samarbeta och bidrar med sina olika kunskaper till varandras verksamheter. Jag rekommenderar alla att prata med övriga medlemmar. I stället för att vara rädda för att berätta om en ny idé och tro att någon ska stjäla den, tror jag att det är viktigt att prata med så många som möjligt om den. Även om du har en bra idé måste du kunna ta den vidare och genomföra den. Det är lättare att göra tillsammans med andra.

 

Hur gör du för att få alla att sköta sig, trots att du inte är chef över de som jobbar har?

Jag är ju inte ansvarig för mer än själva platsen, med förklarar ansvar och gränser för nya medlemmar och att vi behöver respektera varandra eftersom det är an delad plats. För vissa är det naturligt, medan andra behöver bli påminda om det. En egenskap som jag nog har nytta av är att kunna känna in hur olika personer mår, fråga om de behöver hjälp med något eller vara talesperson om det är problem med en annan medlem. Om någon till exempel pratar för högt i telefon, får jag vara beredd att fösa in personen i vårt telefonrum.

Sedan tiden som professionell kock hemma i Australien har jag nog också med mig att vara effektiv. I kök har vi den franska termen mise en place som innebär att du förbereder allt innan du börjar laga mat. Så jag är organiserad, och gilla att få saker gjorda direkt.

 

Vad ser du för skillnader i ert kollektiv mot tidigare kontorsarbete?

Få arbetar i dag nio-till-fem på en och samma plats, utan arbetslivet är mer digitalt och flexibelt. Kontorskollektiv blir mer socialt än att på sitta på olika kaféer med din dator, och är även en plats där det blir lättare att utveckla dina idéer.

En stor skillnad mot förr är att fler sätter värderingar först i arbetet. Min pappa sa att jag aldrig skulle hitta ett jobb som jag älskar. Han gick till jobbet för att få pengar till att göra det han gillade på fritiden. Jag ville alltid motbevisa honom, och känner nu att jag arbetar med något som jag brinner för.

Nytt är också mycket plattare hierarki. Jag älskar att ingen här tror att de kan allt, för vi har olika bakgrund och är duktiga på olika saker. Alla lyssnar om någon kommer med en idé. Även om jag tycker att en idé är hemsk kan vi ändå testa den om någon annan kan motivera att vi gör det. Ett exempel är våra gemensamma luncher på onsdagar, som kallas Sexy Salad. Jag tyckte det både var ett hemskt namn och en dålig idé, “you can’t make friends with salad” som man säger på engelska. Men det visade sig vara fel, det har blivit väldigt lyckat. Varje medlem tar med sig en salladsingrediens och så lagar vi lunch ihop. Tanken är att påminna oss om att vi kan göra mycket mer tillsammans än var och en för sig.

 

pg 54-57, Kontorsliv förr och i dag

“Att dricka kaffe på arbetstid var inte tillåtet, men vi löste problemet på vårt egen sätt. Varje förmiddag gick vi en efter en in på damtoaletten, där vi plockade fram våra termosar och gurksmörgåsar. Vi var lite rädda att någon skulle upptäcka oss men trodde knappast att cheferna, som ju alla bar karlar, skulla titta in.”

Monika Mobergs minnen från tiden som skrivbiträde på 1950-talet är en av texterna som skildrar yrken vi minns men som inta längre finns. Boken ger inblickar i arbetslivet för bland annat bleckslagare, hemsömmerskor, fjärdingsmän och spritkassörskor. Berättelserna sträcker sig hela vägen fram till i dag, med texter om nya yrkesgrupper som arbetar med 3D-skivare, drönare och genetisk information i sjukvården.

Sammantaget innehåller boken personliga erfarenheter med minnen från yrkeslivet kring allt från teksniska omställningar till ojämlika vilkor. Berättelserna ger även en övergripande bild av samhällets och arbets marknadens hisnande utveckling under hundra år.

 

Vi drack vårt kaffe på toaletten …och 24 andra berättelser från hundra års arbetsliv med maskinskriverskor, bleckslagare och hemsystrar liksom nya yrken med drönare och 3D-skrivare

Redaktör & intervjuer: Andreas Nilsson

Tryck: Scandbook, Falun 2019

Boken utges på uppdrag av Arbetets museum, Norrköpping

www.arbetetsmuseum.se

 

Are you creating positive change? Are you ready to grow your impact with the experience of over 17,000 social entrepreneurs? Become a member of Impact Hub to take advantage of our workspaces and business network in 100+ locations around the world.