Almedalsveckan 2022

Impact Hub är ett globalt innovationslabb, inkubator och en mötesplats för impact, innovation & entreprenörskap.

Med verksamhet i 107 städer och 64 länder runt om i världen stöttar vi dagligen tusentals privata och offentliga aktörer som vill samarbeta, utveckla och skala upp innovationer för en mer inkluderande och hållbar framtid.

Under Almedalsveckan är vår hubb flyttad till hjärtat av Visby. Vi arrangerar workshops, seminarier och mingel med fokus på impact, innovation, entreprenörskap och samarbete för att nå de globala hållbarhetsmålen.

Välkommen in till vår mötesplats och lounge, vi bjuder på kaffe och inspirerande möten.

Program

09.00-10.00
>> Impact bolag, social innovation & samhällsentreprenörskap
Vad definiera ett impact bolag och hur ser ett impact bolags verksamhetsmodell ut? Delta i denna workshop för att öka förståelsen för impact bolags och samhällsentreprenörers logik, dess utmaningar och möjligheter gällande affärsutveckling, kapitalanskaffning och ambitionen med att ta sig an de globala hållbarhetsmålen. 


12.00-12.45
>>
Heta Stolen med Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova

Med nya globala utmaningar krävs samverkan på en helt ny nivå. Hur åstadkommer vi det? Vad tänker Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova?


13.00-14.00
>> Seminarium:
Partnerskap för Impact
Vilka partnerskap är nödvändiga och hur kan vi skapa sunda impact-ecosystem? Välkomna till ett panelsamtal där vi utforskar dessa frågor tillsammans med några av våra partnerorganisationer, som likt vi på Impact Hub är dedikerade till att lösa samhällsutmaningar och maximera impact.

  • Anna Gissler, CEO/VD, Invest Stockholm
  • Karl Forsberg, Trygghetschef, MTR Nordic
  • Jesper Kjellerås, Founder/Chairman, Impact Hub

15.00-16.00
>> Open Innovation Lab; Hur formas skolor där mobbning inte sitter i väggarna?

Tillsammans med elever, skoledare, innovatörer och andra ledande aktörer i fastighetsbranschen med flera, kommer vi att utforska och kreera fram förslag på insatser som möjliggör en skola där glädje, trygghet och gemenskap sitter i väggarna. Kom och delta, eller betrakta, när framtidens mobbningsfria skola formas.

Medverkande:

Maja Frankel, Generalsekreterare, Friends
Therese Rattik, Areim, VD
Maja Sjögren, Andra vice-ordförande Elevernas riksförbund
Magnus Anclair, Grundare, Forum Bygga Skola
Soledad Piñero Misa, Moderator, Part Of More


17.00-19.00
>>
Investerar- och entreprenörsmingel
Det är med glädje vi bjuder in till Almedalsveckans mötesplats och mingel för entreprenörer, investerare och beslutsfattare. Vi har laddat upp med mat, dryck och spännande pitchar av impact-bolag. I samarbete med SVCA – intresseorganisationen för riskkapitalfonder.

Anmälan:
https://simplesignup.se/private_event/194234/d88b882235


09.00-10.00
>> Workshop i Effektmätning
Varför är det viktigt att definiera, mäta och kommunicera den samhällsförändring man vill uppnå med projekt, investeringar och bolag? Hur skapar man en struktur så att effektmätning blir en naturlig del av ens verksamhet? En workshop för investerare, offentlig sektor, entreprenörer och civilsamhälle som vill förstå grunderna i effektmätning, impact-logik och theory of change.


10.30-11.30
>> Från folkrörelse till godhetsindustri, Sara Damber, Stenbecks Stiftelse, grundare av Friends
Under det senaste decenniet har branschen exploderat med impact- och samhällsentreprenörer. Men vad innebär det egentligen för ideella sektorn? Hur ska vi organisera oss för framtiden för att fortsätta vara relevanta och innovativa? Hur skapar vi en kreativ och tillåtande miljö som uppmuntrar entreprenöriellt arbetssätt och nyskapande? Följ med på en resa från 90-talets folkrörelse till 2020-talets individualistiska godhetsrörelse.


12.00-12.45
>>
Heta Stolen med Thomas Davin, Global Innovation Director på UNICEF
Bring your lunch and join us to listen to Thomas Davin, global innovation director at UNICEF, thoughts on this matter. With 20+ years of experience in nonprofit, both in international development and humanitarian crisis management settings, what are his learnings and thoughts on the question? How do we actually know we’re doing or have done the right thing?


13.30-14.30
>> MAD

Explore yourself, your Dreams and how to turn your personal vision into reality.


15.00-16.00
>> 1 000 dagar kultur
Coronapandemin visade att kulturen saknar de rätta strukturella förutsättningarna. Den fria konsten inskränks i vårt närområde och vi ser allt fler exempel på direkt politisk påverkan av kulturen även i Sverige. Vad måste till för att kulturen ska prioriteras lika högt som de andra välfärdsområdena?


17.00-19.00
>>
Mingel för samhällsentreprenörer
Vi bjuder på tårta, alkoholfria Almedalsdrinken och mingel/samtal kring de utmaningar och möjligheter som finns kring att skala upp sociala innovationer till systemförändrande nivå. I samarbete med Mötesplats Social Innovation samt Reach for Change.
https://simplesignup.se/event/194477-almedalsmingel-social-innovation-samhaellsentreprenoerskap


09.00-09.45
>> Miljöer för människor i kris

Kriserna verkar avlösa varandra allt mer. Både lokalt, regionalt och globalt. Flyktingkris, miljökris, klimatkris, välfärdskris, ekonomisk kris, beredskapskris. Ja, listan kan göras lång och miljontals människor hamnar i kläm.


10.00-10.45
>> Är äldreboendet en ändhållplats eller förtjänar äldre bättre?

Statistiken visar sitt tydliga språk – vi har alldeles för få äldreboende och behöver få till bättre miljöer anpassade för äldres olika behov. Vilka behov och problem finns idag och hur kan regelverken förändras för att se till individens bästa?


11.00-11.45
>> Skolor som hållbart samhällsbygge

Skolan har i decennier halkat efter i diverse internationella undersökningar. Så pass mycket att diskussioner kring att ta bort betyget underkänt är på tal. En skolgång som blivit en allt viktigare faktor som avgör förutsättningarna hos dagens och framtidens ungdomar att kunna ta sig vidare i livet. En skola som vi i Sverige gärna vill se som “skolan mitt i byn”, som en katalysator för våra barn men också sömmen som håller ihop lapptäcket som är vårt samhälle. Hur kan skolan utvecklas fysiskt och institutionellt för att bli “skolan mitt i byn”? Vilka goda exempel finns och vad krävs för att höja lägsta standarden över hela Sverige? Eller tar man bort betyget underkänt för att skolan egentligen är underkänd?


13.15-13.45
>> Hur hållbart är Almedalen; en analys av vår egen klimatpåverkan.
Anthesis presenterar en genomgång av våra utsläpp – Charlotta Möller, Anthesis


13.50-14.20
>> Inredningensbranchens ansvar, var börjar och slutar det?
En uppskattning från IVL visar att det enbart i Södertälje slängs grovavfall motsvarande 1000 ton möbler. Möbler som ofta kan återanvändas och återbrukas på olika sätt. Möbelbranschen försöker nu ta sitt ansvar. Möbeljättar som IKEA köper tillbaka gamla möbler för återförsäljning, andra så som Beleco provar på en cirkulär affärsmodell genom att cirkulera nyproducerade möbler. Andra köper och säljer möbler där de ser en andrahandsmarknad. Mycket slängs dock fortfarande. Kommer inredningsbranschen kunna sluta den cirkulär-ekonomiska cirkeln utan att tära på planetens resurser?


14.30-15.30
>> Vilka lagar och regler kan vi här och nu ändra för ett hållbarare samhälle?
I ett svep har EU med en ny lag möjligtvis kapat 11´000 ton elektroniskt avfall och sparat konsumenter 250 miljoner euro i onödiga köp av laddningskablar. År 2024 får nämligen inte producenter som Apple och Samsung själva välja vilka kablar som ska användas till deras produkter utan det ska standardiseras.

Detta visar på det som vi alla vet – att politik kan skapa strukturell förändring. I denna session ska vi hjälpa dem på traven och lyfta de lagar och regler som idag går att förändra, införa, försvaga eller förstärka, som kan göra omställningen enklare att göra för flera eller specifika branscher.


15.30-17.00
>> “Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas”

Cirkulär ekonomi, resurseffektivitet och återbruk är återkommande “buzzwords” i bygg- och fastighetsbranschen idag. En ambition om att kunna hantera resurser på ett mer hushållande sätt och där det idag är en kapplöpning om att försöka sluta den cirkulär-ekonomiska cirkeln.

De planetära gränserna verkar dock göra sig mer gällande för var dag som går, när vi läser om höjda byggmaterialpriser, utsläppen som består och pengarnas makt som föranleder ständiga ansökningar om rivningar.

Räcker det goda exemplets makt eller krävs det regleringar för att vända skutan?


17.15-19.30
>>
Hållbarhetsmingel

09.00-15.00
>> Träffpunkt SDG17

Välkommen till en Unconference på temat SDG17 – samarbete för att nå de globala hållbarhetsmålen.

Unconference är ett deltagardrivet forum där Impact Hub vill skapa plats för de verkligt viktiga dialogerna som inte hålls någon annanstans.

Under torsdagen låter vi därför deltagare på Almedalsveckan vara med och forma samtal och diskussioner som anses relevanta och viktiga för de som är på plats.

Det kommer ske tre 1,5h sessioner parallellt, med start tre gånger under dagen där du/ni har möjlighet att boka in en slot. Tider: 9.00-10.30, 11.00-12.30, 13.30-15.00.

Vill du/ni hålla i en session?
Gå in på följande formulär och skicka in intresseanmälan: https://t.ly/-Utf

Inbjudan

Registrera din e-post för att få inbjudan till våra seminarier, mingel och workshops i Almedalen.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Plats

Välkommen att besöka vår lounge och mötesplats placerad på Donnersgatan 1, utanför entrén till kårhuset Rindi.

Vårt team på Almedalsveckan

Gabriela
Rodriguez
VD
Jesper
Kjellerås
Styrelseordförande
Amir
Sajadi
Partner & Chefsstrateg
Cathy
Chen
Operativ chef
Sanna
Rådelius
Projektledare
Idil
Warsame
Projektassistent
Anna
Lindbäck
Projektassistent
Maria
Carelius
Projektassistent
Karin
Björkén
Styrelseledamot, moderator

I samarbete med